< terug naar overzicht

Nieuwsbrief

woensdag 15 november 2023

1946, The Mistranslation That Shifted Culture - BELGISCHE PREMIÈRE

What if the word “homosexual” was never meant to be in the Bible? De documentaire “1946 : the Mistranslation That Shifted Culture” beschrijft de verandering in de geschiedenis door het misbruik van één enkel woord. Het verhaal volgt onvermoeibare onderzoekers die de oorsprong van de anti-homobeweging onder christenen herleiden tot een verkeerde vertaling van de Bijbel in 1946. Als lesbische dochter van een evangelische dominee beschrijft Sharon ‘Rocky’ Roggio’s film hoe het woord ‘homoseksueel’ voor het eerst in de Bijbel is terechtgekomen. Een zoektocht naar wat precies leidde tot de invoeging van dit woord in de Bijbel. Het beschrijft verder ook de ontdekking van nooit eerder vertoonde archieven aan de Yale University. De film won de DOC NYC Audience Award en de Best of Fest op het Palm Spring International Film Festival.


Fiche

Regie: Sharon Roggio

Cast: Cheryl AndersonKathy, BaldockDavid en S. Fearon

Documentaire, historisch:Verenigde Staten - 2022 - 92 minuten

Taal: Engels gesproken - Engelse ondertitels

vr 17 nov 17:30
Leuven
Cinema ZED (STUK)

Eismayer - BELGISCHE PREMIÈRE

Sergeant-majoor Charles Eismayer (Gerhard Liebmann) is trainingsofficier in het Oostenrijkse leger. Hij is de meest gevreesde trainingsofficier in het leger. Eismayer leeft echter al jaren met een geheim: hij is homoseksueel. Dit heeft hij jaren weggestopt achter het spijkerharde imago dat hij gecreëerd heeft. Wanneer hij verliefd wordt op rekruut Mario Falak (Luka Dimic) wordt zijn 'hetero' bestaan op zijn kop gegooid. Legt hij zich neer bij zijn traditionele kijk op wat een militair hoort te zijn, namelijk heteroseksueel, of luistert hij naar zijn gevoelens en kiest hij voor de liefde? Eismayer is een Duitse en Oostenrijkse historische- romantische dramafilm uit het jaar 2022 en gebaseerd op ware gebeurtenissen.


Fiche

Regie:  David Wagner

Cast: Gerhard Liebmann, Luka Dimic en Julia Koschitz

Drama: Oostenrijk en Duitsland - 2023

Taal: Duits en Bosnisch gesproken - Nederlandse ondertitels

vr 17 nov 20:00
Leuven
Cinema ZED (STUK)

Monster (Kaibutsu)

De energieke alleenstaande moeder,Saori ( Sakura Andō ) ,merkt dat haar 11-jarige zoon, Minato (Soya Kurokawa), zich vreemd gedraagt. Onder dwang bekent hij dat hij wordt gepest door zijn leraar, Hori (Eita Nagayama). Wanneer ze haar zorgen echter naar de school brengt, krijgt ze hoogdravende excuses en tegenwerking. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt door de ogen van de moeder, leerkracht en kind, komt de waarheid geleidelijk naar boven. De film was het laatste scoreproject van Ryuichi Sakamoto (sounstrack) , die twee maanden voor de release stierf; de film is opgedragen aan zijn nagedachtenis. Monster beleefde zijn wereldpremière op het 76e filmfestival van Cannes op 17 mei 2023, waar het streed om de Palme d'Or en werd geëerd met de Queer Palm en de prijs voor beste scenario.


Fiche

Regie: Hirokazu Koreeda

Cast: Sakura Ando, Eita Nagayama en Soya Kurokawa

Drama, thriller: Japan - 2023 - 124 minuten

Taal: Japans gesproken - Nederlandse ondertitels

vr 17 nov 20:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Groot)

SLOTAVOND HOLEBIFILMFESTIVAL - Film - All of Us Strangers - AVANT-PREMIÈRE.

Adam, een vereenzaamde scenarioschrijver, heeft in het hedendaagse Londen een toevallige ontmoeting met zijn mysterieuze buurman Harry.

Deze ontmoeting leidt Adam terug naar zijn ouderlijk huis waar het verleden hem opwacht. Daar loopt hij zijn overleden ouders tegen het lijf.

Ze zien er exact hetzelfde uit als dertig jaren geleden zoals ze waren op de dag dat ze stierven.

Regie: Andrew Haigh

Cast: Andrew Scott, Paul Mescal

Drama: Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk - 2023 - 1h45 minuten

Taal: Engels gesproken - Nederlandstalige ondertitels.

Tickets Slotavond Holebifilmfestival !

Warme oproep om massaal samen het Holebifilmfestival af te sluiten ! Receptie u aangeboden door het Kernteam van het Holebifilmfestival!
Zaterdag 18 november - 20:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Groot)

Blue Jean

Jean is gymlerares op een middelbare school. We schrijven het jaar 1988 en onder het bewind van Thatcher voert Engeland sectie 28 door. Een wet die de promotie van homoseksualiteit verbiedt. Jean kan niet open zijn op school over haar seksualiteit. Hierdoor houdt ze de nieuwe wetgeving mee in stand. Wanneer een vijftienjarige lesbische leerling bij aankomst op haar nieuwe school wordt gepest wordt Jean gedwongen keuzes te maken. De film toont aan dat er voor iedereen plaats is in de wereld en dat je kunt leren jezelf te zijn. De film werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het filmfestival in Venetië en werd bekroond met de Publieksprijs. Blue Jean won vier British Independent Film Award waaronder die voor de Beste Hoofdrol en de Beste Debuterend Scenarioschrijver.


Fiche

Regie:  Georgia Oakley

Cast: Rosy McEwen, Kerrie Hayes en Lucy Halliday

Historisch drama: Verenigd Koninkrijk - 2023 - 97 minuten

Taal: Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

do 16 nov 17:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

do 16 nov 20:00
Mol
Cultuurcentrum Mol (Zaal 't Getouw)

za 18 nov 20:00
Waregem
cc De Schakel (Cinema Schakelbox)

DEUX

Nina en Madeleine zijn twee gepensioneerde vrouwen die al decennia lang verliefd op elkaar zijn. Voor de buitenwereld, inclusief de familie van Madeleine, zijn ze simpelweg buren op de bovenste verdieping van hun appartementencomplex. Ze bewegen zich vrijelijk tussen beide appartementen en delen hun dagelijkse leven. Op een dag komt hun relatie echter op zijn kop te staan, als door een onverwachte gebeurtenis de dochter van Madeleine langzaamaan de waarheid ontdekt.


Fiche

Regie: Filippo Meneghetti

Cast:  Barbara Sukowa, Martine Chevallier en Léa Drucker

Drama / Romantiek: Frankrijk / Luxemburg / België - 2019 - 95 minuten

Taal: Duits en Frans gesproken

wo 15 nov 20:30
HALLE
CC 't Vondel (Concertzaal)

TÁR

De wereldvermaarde dirigent Lydia Tár staat aan het hoofd van het Berlin Philharmonieker. In Berlijn woont ze samen met de eerste violiste van het orkest en haar adoptiedochtertje. Met haar absolute gehoor en drang naar absolute perfectie maakt Tár het de musici niet gemakkelijk noch haar eigen privéleven. Haar carrière krijgt een wending wanneer beschuldigingen opduiken.


Fiche

Regie: Todd Field

Cast: Cate Blanchett, Noémie Merlant en Nina Hoss

Drama / Muziek: Verenigde Staten - 2022 - 158 minuten

Taal: Engels, Duits en Frans gesproken

do 16 nov 15:00
Wezembeek-Oppem
GC de Kam (Theaterzaal)

do 16 nov 20:00
Wezembeek-Oppem
GC de Kam (Theaterzaal)