< terug naar overzicht

Nieuwsbrief

zondag 12 november 2023

The Rocky Horror Picture Show (1975) - FILMKLASSIEKER

"A different set of jaws." Op de terugweg van een huwelijksfeestje belanden Brad en Janet in een vreemd onherbergzaam gebied. Ze komen in een vreselijke regenbui terecht, raken de weg kwijt en krijgen een lekke band. Gelukkig is er een kasteel in de buurt: het kasteel Frankenstein. Daar hebben dokter Frank-N-Furter en zijn vrienden, afkomstig van een transseksuele planeet uit het Transsylvaanse melkwegstelsel, zich geïnstalleerd.

Aangezien de terminologie die gebruikt wordt door en voor LGBTQ+ individuen geëvolueerd is sinds deze film uitkwam in de jaren 1970, merken we op dat deze film taal bevat die minder gebruikt wordt in/niet de juiste huidige terminologie is voor velen in de LGBTQ+ gemeenschap.

Ten tijde van de release van de film was travestiet een woord dat door de LGBTQ+ gemeenschap werd gebruikt om een transgender persoon te beschrijven voordat ze hun transitie hadden voltooid. Tegenwoordig is het niet gepast om naar trans personen te verwijzen als travestiet, maar het wordt hier gebruikt binnen de context van het personage op dat specifieke moment in de geschiedenis.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

Queer Leuven Festival 2023 in samenwerking met het Holebifilmfestival 2023!
ma 13 nov 20:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Groot)

KORTFILMAVOND- EXCLUSIEF IN CINEMA ZED (STUK)

Kortfilms uit de Holebikortwedstrijd 2023!

ma 13 nov 20:00
Leuven
Cinema ZED (STUK)

Close

De dertienjarige Léo en Rémi zijn beste vrienden. Er komt echter een abrupt einde aan deze vriendschap waarna Léo vol onbegrip toenadering zoekt tot Sophie, de moeder van Rémi. Terwijl ze pogen te begrijpen wat er is misgegaan, hopen de jongens op vergeving en verzoening.

Frans, Duits en Nederlands gesproken - Nederlandse ondertitels

ma 13 nov 14:00
Tienen
CC De Kruisboog (Theaterzaal)

ma 13 nov 20:15
Tienen
CC De Kruisboog (Theaterzaal)

vr 17 nov 20:00
Holsbeek
Welzijnsraad en Jeugdraad Holsbeek (Buurthuis Nieuwrode)
Gratis toegang

za 18 nov 20:00
Kortenberg
Cultuurdienst Kortenberg (OC Berkenhof)
Gratis toegang

di 28 nov 20:15
Tienen
CC De Kruisboog (Theaterzaal)

Blue Jean

Jean is gymlerares op een middelbare school. We schrijven het jaar 1988 en onder het bewind van Thatcher voert Engeland sectie 28 door. Een wet die de promotie van homoseksualiteit verbiedt. Jean kan niet open zijn op school over haar seksualiteit. Hierdoor houdt ze de nieuwe wetgeving mee in stand. Wanneer een vijftienjarige lesbische leerling bij aankomst op haar nieuwe school wordt gepest wordt Jean gedwongen keuzes te maken. De film toont aan dat er voor iedereen plaats is in de wereld en dat je kunt leren jezelf te zijn. De film werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het filmfestival in Venetië en werd bekroond met de Publieksprijs. Blue Jean won vier British Independent Film Award waaronder die voor de Beste Hoofdrol en de Beste Debuterend Scenarioschrijver.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

ma 13 nov 20:00
Waregem
cc De Schakel (Cinema Schakelbox)

ma 13 nov 20:30
Mechelen
Filmhuis Mechelen

ma 13 nov 20:30
Vilvoorde
Cultuurcentrum (Het Bolwerk)

di 14 nov 14:30
Roeselare
De Spil (Schouwburg)

di 14 nov 20:00
Roeselare
De Spil (Schouwburg)

wo 15 nov 20:15
Deurne
De Klap & Cinema Rix (Cinema Rix)

do 16 nov 17:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

do 16 nov 20:00
Mol
Cultuurcentrum Mol (Zaal 't Getouw)

za 18 nov 20:00
Waregem
cc De Schakel (Cinema Schakelbox)

Little Richard: I am everything - BIOSCOOPPREMIÈRE

Deze film van Lisa Cortés eert de zwarte, queer roots van rock-'n-roll en daagt tegelijkertijd het onderdrukte muzikale erfgoed van de Amerikaanse popmuziek uit. De film biedt inzichten van prominente muzikanten, wetenschappers, culturele iconen en bevat ook interviews met Little Richard zelf. De documentaire bevat uniek archiefmateriaal van de artiest en andere zwarte en queer pioniers, en toont zijn complexe leven te midden van de raciale en seksuele opschudding van die tijd.

Engels gesproken

di 14 nov 20:00
Oostende
Les Films du bord de Mer (Kinepolis Oostende)

Swan Song

Een voormalig flamboyante kapper is nu oud geworden en verblijft in een bejaardentehuis. Hij ontsnapt uit het gebouw en maakt een lange wandeling door een klein stadje om het haar van een overleden vrouw te knippen voor haar begrafenis. Tijdens zijn odyssee herontdekt hij zijn talent.

Engels gesproken

di 14 nov 20:30
Mechelen
Filmhuis Mechelen

PASSAGES - BIOSCOOPPREMIÈRE

Filmregisseur Tomas is een vervelende man die met zijn momenten intens charmant, onwaarschijnlijk sexy en misschien zelfs wel een goede kunstenaar kan zijn. Hij is al een tijd getrouwd met Martin maar na het afronden van zijn laatste project stort hij zich in een heftige liefdesrelatie met een jonge onderwijzeres Agathe . Het samenzijn met een vrouw is voor Tomas een nieuwe, opwindende ervaring. Hij denkt geen seconde na over het effect dat er nu plots drie mensen in zijn huwelijk zijn. Echtbreken, open relaties en eerlijkheid blijken voor iedereen wat anders te betekenen. Wanneer Martin ook een nieuwe relatie begint, richt de wispelturige Tomas zijn aandacht weer op zijn man. Tomas worstelt met tegenstrijdige emoties en moet ofwel de grenzen van zijn huwelijk omarmen of zich erbij neerleggen dat de relatie op de klippen is gelopen.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

di 14 nov 20:30
Dilbeek
Westrand (theaterzaal)

do 16 nov 17:30
Leuven
Cinema ZED (STUK)