< terug naar overzicht

Nieuwsbrief

donderdag 9 november 2023

Girlfriends and Girlfriends

Twee vriendinnen van in de dertig, maar die leven als twintigers, zijn verliefd op de liefde. In hun zoektocht verscheuren ze elkaar, zwervend van ex-vriendin naar ex-vriendin, van relatie naar relatie. De film is sexy en is een levendig verhaal over het ruilen van lesbische koppels in het levendige Barcelona met electropop-soundtrack. Romantische pieken en dalen wisselen elkaar snel af. In deze komedie staan Queer ruimtes centraal. De film is een voortdurende ode aan de vrouwen .De nonchalante en elegante benadering door de regisseur betreffende de thematiek van deze film maakt “ girfriends and girlfriends” een van de grootste ontdekkingen van 2022.

Spaans gesproken - Engelse ondertitels

donderdag 9 november - 19:30
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

Passages

Filmregisseur Tomas is een vervelende man die met zijn momenten intens charmant, onwaarschijnlijk sexy en misschien zelfs wel een goede kunstenaar kan zijn. Hij is al een tijd getrouwd met Martin maar na het afronden van zijn laatste project stort hij zich in een heftige liefdesrelatie met een jonge onderwijzeres Agathe . Het samenzijn met een vrouw is voor Tomas een nieuwe, opwindende ervaring. Hij denkt geen seconde na over het effect dat er nu plots drie mensen in zijn huwelijk zijn. Echtbreken, open relaties en eerlijkheid blijken voor iedereen wat anders te betekenen. Wanneer Martin ook een nieuwe relatie begint, richt de wispelturige Tomas zijn aandacht weer op zijn man. Tomas worstelt met tegenstrijdige emoties en moet ofwel de grenzen van zijn huwelijk omarmen of zich erbij neerleggen dat de relatie op de klippen is gelopen.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

donderdag 9 november - 20:00
Leuven
Cinema ZED (STUK)

zondag 12 november - 17:30
Leuven
Cinema ZED (STUK)

donderdag 16 november - 17:30
Leuven
Cinema ZED (STUK)

Breaking the Ice

Als aanvoerder leidt de strenge en zwijgzame Mira haar ijshockeyteam met een sterke vastberadenheid. Op deze manier probeert ze te ontsnappen aan haar gecompliceerde gezinssituatie. Ze probeert de familiewijngaard te redden van een financiële ondergang. Zorgend voor haar dementerende grootvader keert plots haar jongere onverantwoordelijke broer, na een lange tijd weg geweest te zijn, terug naar huis . De dingen veranderen echter wanneer de nieuwe speelster, Theresa, haar volledig van haar stuk brengt met haar openheid en nonchalance. Samen met haar broer verdwalen Mira en Theresa in het nachtelijke Wenen. Ontdekt Mira de vrijheid ? Welke regels moet ze overtreden om zichzelf opnieuw te vinden en kun je alleen maar van iets houden wanneer je het loslaat ?

Duits gesproken - Engelse ondertitels

BELGISCHE PREMIÈRE
vrijdag 10 november - 17:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

Blue Jean

Jean is gymlerares op een middelbare school. We schrijven het jaar 1988 en onder het bewind van Thatcher voert Engeland sectie 28 door. Een wet die de promotie van homoseksualiteit verbiedt. Jean kan niet open zijn op school over haar seksualiteit. Hierdoor houdt ze de nieuwe wetgeving mee in stand. Wanneer een vijftienjarige lesbische leerling bij aankomst op haar nieuwe school wordt gepest wordt Jean gedwongen keuzes te maken. De film toont aan dat er voor iedereen plaats is in de wereld en dat je kunt leren jezelf te zijn. De film werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het filmfestival in Venetië en werd bekroond met de Publieksprijs. Blue Jean won vier British Independent Film Award waaronder die voor de Beste Hoofdrol en de Beste Debuterend Scenarioschrijver.

Engels gesproken - Nederlandse ondertitels

vrijdag 10 november 19:30
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

donderdag 16 november 17:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Klein)

Tchaikovsky's Wife

De jonge, mooie en briljante Russische Antonina Miliukova is al vanaf het moment dat ze Piotr Tsjaikovski’s muziek hoorde, verliefd op hem. Ze heeft maar één obsessie en dat is trouwen met deze componist. Hij is al boven de aanneembare leeftijd waarop men trouwt en de geruchten over zijn homoseksualiteit doen de ronde. De componist aanvaardt uiteindelijk de verbintenis om aan deze geruchtenmolen een einde te maken. Nadat hij haar de schuld geeft van zijn tegenslagen en mislukkingen zijn zijn pogingen om van zijn vrouw af te komen wreed. Vernederd, onteerd en verteerd door haar gevoelens, zinkt ze geleidelijk weg in waanzin.

Russisch, Frans en Italiaans gesproken - Nederlandse ondertitels

vrijdag 10 november - 20:00
Leuven
Cinema ZED (Vesalius Groot)